У період з 16 по 21 січня 2023 року представники Запорізького регіонального центру підвищення кваліфікації мали змогу долучитися до тренінгів для тренерів «Новели та практичні аспекти Закону України «Про адміністративну процедуру» (модуль 1), які проходили у Львові за спільної участі Національного агентства України з питань державної служби, Вищої школи публічного управління, Міністерства юстиції України, а також за підтримки Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) і Проєкту USAID «ГОВЕРЛА».

     Метою тренінгів було підвищення рівня спроможності учасників щодо підготовки тренінгів, використання інтерактивних методів навчання дорослих з питань загальної адміністративної процедури. Зокрема, засвоєння і поширення знань щодо змісту та особливостей Закону України «Про адміністративну процедуру», його основних положень, нововведень, рекомендацій щодо імплементації, можливих колізій з нормами інших законів та способів їх подолання.

          Голова НАДС Наталія Алюшина, звертаючись до учасників тренінгів, зазначила, що в умовах європейської інтеграції України актуальності набувають питання впровадження європейських стандартів, правил і процедур в діяльність державних органів, отже забезпечення надання послуг високої якості та формування зручної адміністративної процедури для громадян і бізнесу є очікуваним результатом реформи державного управління до 2025 року.

        Прийняття Закону України «Про адміністративну процедуру», який схвально зустріла громадськість, вимагає системної роботи щодо організації навчання публічних службовців новим правовим засадам адміністративної процедури. Тож, серії таких тренінгів є початком великої роботи із поширення знань, поглиблення розуміння особливостей адміністративної процедури, що набуває особливої актуальності в умовах децентралізації та цифровізації публічного адміністрування. Це черговий захід за участю представників Центру в рамках реалізації Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» («Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування»), який сприяє Уряду України у просуванні та здійсненні реформи децентралізації шляхом підтримки органів місцевого самоврядування, які повинні стати більш спроможними, підзвітними перед громадянами та такими, які здатні ефективно надавати послуги, а також допомагає Уряду України більш чітко визначити та розмежувати повноваження між органами влади різних рівнів.

        Участь у заході дозволила учасникам набути навичок підготовки та проведення тренінгів з питань загальної адміністративної процедури для визначених цільових аудиторій, забезпечення практико-орієнтованого навчання, компетентностей аналізу особливостей адміністративної процедури, її значення у публічному адмініструванні, а також застосування моделі активного навчання для розробки тренінгів.

             Також представники Центру отримали дуже корисний для підготовки та безпосереднього проведення тренінгів для публічних службовців посібник «Закон «Про адміністративну процедуру»: загальні прозорі правила взаємодії між державою та громадянами й бізнесом», підготовлений за підтримки Європейського Союзу в межах проєкту «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR) за підтримки Міністерства юстиції України та Офісу реформ Кабінету Міністрів України на замовлення Секретаріату Кабінету Міністрів України. Зміст посібника допомагає більше дізнатися про особливості нового нормативно-правового акту, а також на конкретних життєвих прикладах зрозуміти сутність загальної адміністративної процедури, що буде корисним для публічних службовців не тільки під час проходження тренінгового навчання, а й у професійній діяльності.

           Центр чекає публічних службовців регіону на навчальних заходах з означеної тематики, реалізація яких передбачена планом-графіком підвищення кваліфікації у Запорізькому регіональному центрі підвищення кваліфікації на 2023 рік, затвердженому розпорядженням голови Запорізької облдержадміністрації від 21.11.2022 № 525.