Завершилися XI «Розумовські зустрічі», які незважаючи на надважку ситуацію з енергетикою, цього року знов провели наші колеги з Чернігівського регіонального центру підвищення кваліфікації за підтримки Фонду Ганса Зайделя.

    У міжнародній науково-практичній конференції, яка тривала впродовж 17 та 18 листопада 2022 року, взяли участь більше 100 учасників (в т.ч. близько 30 осіб очно). Серед учасників керівники НАДС, Чернігівської облдержадміністрації та обласної ради, експерти, науковці, представники органів місцевого самоврядування, волонтери, представники неурядових організацій України, Польщі й інших країн. До участі в роботі конференції активно долучилися директори регіональних центрів підвищення кваліфікації.

    В рамках панельних дискусій було обговорено багато болючих питань, пов’язаних зі збройною агресією рф.

    Це й особливості функціонування територіальних громад під час війни та перспектив їх майбутнього розвитку, і питання безпеки України, Європи, світу в нинішніх реаліях та в майбутньому, і перспективи членства України в ЄС.

    Учасники конференції відзначили, що попри великі виклики, з якими наша країна стикнулася цьогоріч, саме громади намагалися забезпечити населення гуманітарною допомогою та мінімально необхідними умовами існування, поки точилися бойові дії навколо міст і містечок. Проте громадам доведеться, як і народу Україні, багато чого переосмислити, щоб не повторювати минулих помилок, і після закінчення війни спільно будувати своє майбутнє.

    Організатори конференції та ії учасники висловили впевненість, що наступного року темою обговорення стане не розмінування територій, а розбудова України після Перемоги!