25, 26 січня 2024 року Запорізьким РЦПК було реалізовано загальну короткострокову програму підвищення кваліфікації  "Мовна стійкість державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування" в якій взяли участь понад 110 публічних службовців – представники 16 структурних підрозділів Запорізької обласної державної адміністрації, 4 районних державних адміністрацій, Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Одеса) та 4 територіальних громад області.

  Впродовж двох днів з учасниками професійного навчання працювала Ольшанська Олена Олексіївна – аспірантка кафедри українознавства Запорізького національного університету, редактор Комунального закладу "Запорізька обласна бібліотека для юнацтва" Запорізької обласної ради. Спікерка даного заходу розкрила такі теми:

  • Мовна стійкість та її джерела. Психолінгвістичні та соціолінгвістичні аспекти мовної стійкості.
  • Мовна стійкість у воєнний час.
  • Форми реалізації мовної стійкості. Норми сучасної літературної мови.
  • Аналіз типових помилок у сучасному українському діловому мовленні.
  • Мовленнєвий етикет – складова частина реалізації мовної стійкості.

     Під час реалізації навчальної програми спікерка приділила особливу увагу принципам безбар’єрної мови. Олена Ольшанська акцентувала увагу на тому, що безбар'єрна мова – це мова, в якій відсутні слова, фрази, що демонструють упереджене, стереотипне або дискримінаційне ставлення до певних людей чи груп, це мова, яка не відчужує людей – навмисно або ненавмисно.

         Наприкінці навчання учасники мали змогу поставити запитання викладачці та отримати на них ґрунтовні відповіді.  

         Як і завжди, по завершенню навчального заходу було проведено анонімне анкетування щодо задоволеності слухачів організацією освітнього процесу в цілому. З узагальненим аналізом анкет-відгуків можна ознайомитися в рубриці "Зворотній зв'язок зі слухачами та замовниками навчання" за посиланням: http://zcpk.com.ua/zvorotnij-zvyazok/sluhachi-pro-riven-zadovolenosti-navchannya/2024